Gronings Ontzet is een nationale feestdag in Nederland die jaarlijks op 28 augustus wordt gevierd. De dag herdenkt het ontzet van de stad Groningen door de Münsterse bisschop Bernhard von Galen, ook wel bekend als Bommen Berend, in 1672.
In dit artikel lees je alles over Gronings Ontzet, van de geschiedenis tot de huidige vieringen.
De geschiedenis van Gronings Ontzet
In 1672 was Nederland verwikkeld in de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. De Münsterse bisschop Bernhard von Galen, die ook wel bekend stond als Bommen Berend, zag zijn kans schoon om de stad Groningen te veroveren. Hij trok met zijn troepen richting Groningen en begon de stad te belegeren.
De Groningers waren niet voorbereid op de Münsterse aanval. Ze hadden niet genoeg manschappen en wapens om de stad te verdedigen. De Münsterse troepen waren goed uitgerust en hadden een groot aantal kanonnen.
De Groningers waren onder de indruk van de Münsterse kracht en vreesden dat de stad zou vallen. Ze besloten om de hulp in te roepen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
De Republiek stuurde een leger onder leiding van generaal Willem Frederik van Nassau-Dietz om de stad te ontzetten. Het Nederlandse leger arriveerde in Groningen op 28 augustus en wist de Münsterse troepen te verslaan.
De vieringen van Gronings Ontzet
Gronings Ontzet is nog steeds een belangrijke feestdag in Groningen. De dag wordt gevierd met een grootse optocht, een kermis en een vuurwerkshow.
De optocht wordt vervaardigd door inwoners van Groningen en bestaat uit praalwagens, muziekkorpsen en dansgroepen. De kermis is een traditionele kermis met attracties voor jong en oud. Het vuurwerk is een spectaculair spektakel dat wordt afgestoken vanaf de Grote Markt.
Conclusie
Gronings Ontzet is een historische feestdag in Groningen die nog steeds met veel enthousiasme wordt gevierd. Het is een manier om de rijke geschiedenis van de stad Groningen te vieren en de kracht en de veerkracht van de Groningers te herdenken.