Moeder Teresa
Moeder Teresa was een Albanese katholieke kloosterzuster, stichteres van de Missionarissen van Naastenliefde en Nobelprijswinnares voor de vrede. Zij zette zich in onder de armsten der armen in India.
Jeugd
Moeder Teresa werd geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu op 26 augustus 1910 in Skopje, in het toenmalige Ottomaanse rijk, nu Noord-Macedonië. Ze was het derde kind van Nicola en Drana Bojaxhiu. Haar vader was een steenhouwer en haar moeder was een huisvrouw. Agnes had een gelukkige jeugd en ging naar een katholieke school.
Toetreding tot de kloosterorde
Toen Agnes 18 jaar oud was, trad ze toe tot de kloosterorde van de Loreto-zusters in Dublin, Ierland. Ze nam de naam Teresa aan, naar de heilige Thérèse van Lisieux. Na een jaar in Dublin werd Teresa naar India gestuurd, waar ze les gaf op een school voor meisjes in Calcutta.
Oprichting van de Missionarissen van Naastenliefde
In 1948, op 38-jarige leeftijd, verliet Teresa de Loreto-orde om zich volledig te wijden aan de zorg voor de armsten der armen in India. Ze richtte de Missionarissen van Naastenliefde op, een orde van kloosterzusters die zich inzetten voor de armen, zieken en stervenden.
Werkzaamheden
De Missionarissen van Naastenliefde openden tehuizen, scholen en ziekenhuizen voor de armen in India. Ze verzorgden ook de stervenden in de sloppenwijken van Calcutta. Moeder Teresa was een zeer toegewijde en hardwerkende vrouw. Ze stond bekend om haar liefde voor de armen en haar onvermoeibare inzet voor hen.
Nobelprijs voor de vrede
In 1979 ontving Moeder Teresa de Nobelprijs voor de vrede voor haar werk onder de armen in India. Ze was de eerste vrouw die deze prijs ontving.
Overlijden
Moeder Teresa overleed op 5 september 1997 in Calcutta, op 87-jarige leeftijd. Ze werd begraven in het Mother House van de Missionarissen van Naastenliefde in Calcutta.
Nalatenschap
Het werk van Moeder Teresa heeft een grote impact gehad op de wereld. Haar inzet voor de armen en zieken heeft veel mensen geïnspireerd. De Missionarissen van Naastenliefde zijn nu actief in meer dan 130 landen. Moeder Teresa wordt beschouwd als een van de grootste humanitaire figuren van de 20e eeuw.