Elk jaar op 2 februari vieren mensen over de hele wereld Crêpedag, een feestdag die vooral in Frankrijk bekend staat als La Chandeleur. Op deze dag staat het bakken en eten van heerlijke, dunne pannenkoeken – crêpes – centraal. Maar waar komt deze traditie vandaan? En hoe kun je zelf een perfecte crêpe maken? Laten we eens duiken in de geschiedenis en culinaire hoogtepunten van deze smakelijke feestdag.
De oorsprong van Crêpedag
De geschiedenis van Crêpedag gaat terug tot de Romeinse tijd en heeft een verband met zowel religieuze als agrarische tradities. Oorspronkelijk was 2 februari een feestdag gewijd aan de zuivering van Maria in de christelijke kalender, precies 40 dagen na Kerstmis. Dit werd later bekend als La Chandeleur, wat verwijst naar ‘Fête des Chandelles’ ofwel het ‘Feest van de Kaarsen’.
Volgens de overlevering zou paus Gelasius I in de 5e eeuw pelgrims crêpes hebben gegeven om hen te voeden tijdens hun reizen. Dit zou de basis hebben gelegd voor de Franse traditie waarbij het bakken van crêpes op 2 februari geluk en voorspoed zou brengen.
Daarnaast was februari in vroegere tijden de maand waarin boeren hun tarweoogst evalueerden. Door crêpes te bakken met de overgebleven bloem, vierden ze de komst van de lente en hoopten ze op een vruchtbaar jaar.
Bijgeloof en tradities rondom Crêpedag
In Frankrijk is er een bekend bijgeloof verbonden aan het bakken van crêpes op La Chandeleur. Om geluk en voorspoed te garanderen voor het komende jaar, moet je:
- Een crêpe in de pan laten ronddraaien met je rechterhand, terwijl je in je linkerhand een muntstuk vasthoudt.
- Als de crêpe tijdens het omdraaien netjes in de pan landt, zou dat betekenen dat je een jaar vol geluk en voorspoed tegemoet gaat.
Daarnaast geloven sommige Fransen dat als het op 2 februari regent, er nog 40 dagen slecht weer zal volgen. Maar als de zon schijnt, betekent dit een vroege lente!
Hoe maak je de perfecte Franse crêpe?
Wil je deze heerlijke traditie zelf vieren? Hier is een klassiek crêpe-recept om thuis te proberen.
Ingrediënten (voor 10 crêpes)
- 250 gram bloem
- 500 ml melk
- 2 eieren
- 1 eetlepel suiker
- 1 zakje vanillesuiker (optioneel)
- 1 snufje zout
- 50 gram gesmolten boter
- Boter of olie om te bakken
Bereidingswijze
- Meng de bloem, suiker, vanillesuiker en zout in een kom.
- Voeg de eieren toe en klop voorzichtig.
- Giet langzaam de melk erbij terwijl je blijft kloppen, zodat er geen klontjes ontstaan.
- Voeg de gesmolten boter toe en meng tot een glad beslag.
- Laat het beslag 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm een pan met een beetje boter of olie en giet een dun laagje beslag in de pan.
- Bak de crêpe ongeveer 1 minuut per kant, tot deze goudbruin is.
- Herhaal tot al het beslag op is en serveer met je favoriete toppings.
Lekkere variaties en toppings
Crêpes kunnen zowel zoet als hartig worden gegeten. Hier zijn enkele heerlijke combinaties:
Zoete crêpes
- Suiker en citroensap
- Nutella en banaan
- Aardbeien en slagroom
- Honing en walnoten
- Karamel en zeezout
Hartige crêpes
- Ham en kaas
- Geitenkaas en honing
- Gerookte zalm en roomkaas
- Champignons en spinazie
- Ei en spek
Crêpedag wereldwijd
Hoewel La Chandeleur vooral een Franse traditie is, worden crêpes wereldwijd gegeten en gevierd:
- In België en Nederland genieten mensen ook op 2 februari van crêpes of pannenkoeken.
- In het Verenigd Koninkrijk is Pancake Day populair, maar die valt op Vastenavond (de dag voor Aswoensdag).
- In Mexico wordt La Candelaria gevierd met tamales en chocolade.
- In Canada bakken gezinnen op deze dag vaak pannenkoeken met siroop.
Conclusie
Crêpedag op 2 februari is een heerlijke traditie vol symboliek en gezelligheid. Of je nu bijgelovig bent of niet, het is een perfect excuus om een stapel heerlijke crêpes te bakken en ervan te genieten met familie en vrienden. Dus pak je pan, klop je beslag en draai die crêpe in de lucht – wie weet brengt het je geluk voor de rest van het jaar!
Bon appétit! 🥞🇫🇷
Wil je nog extra details of leuke weetjes toevoegen? 😊